Wanneer een massage goed uitgevoerd wordt dan zijn er veel positieve reacties. In deze blogpost wil ik het echter niet alleen hebben over wat er allemaal goed gaat. Het kan, jammer genoeg, ook wel eens mis gaan. Alles heeft te maken met de opleiding van de masseur. Wanneer een cliënt bij jou komt en je hebt zelf geen bijscholing gevolgd over dit thema, dan kan ik je alleen maar adviseren om deze cliënt door te verwijzen. Als je als zorgprofessional werkt en een patiënt vraagt voor een massage informeer dan of iemand op de afdeling deze specialisatie heeft of zoek een gekwalificeerde massagetherapeut.
Positieve effecten van massage voor mensen met kanker
Tijdens de opleiding leer je allerlei zaken over de ziekte, over de mogelijke behandelingen en ook over de bijwerkingen van deze behandelingen. Dit zorgt ervoor dat je ten allen tijde een goede keuze kan maken over welke massage je gaat geven, hoe lang die mag duren enzoverder. Veel klanten kunnen dan een aantal positieve effecten ervaren.
Enkele voorbeelden:
- vermindering van pijn
- vermindering van angsten
- minder eenzaam
- meer zelfvertrouwen
- beter slapen
- minder stress en spanning
Let op: massage bij kanker is GEEN behandeling. Het is een manier om te ontspannen. Even de gedachten kunnen verzetten en aan iets anders denken. Ook al is massage geen behandeling, artsen zijn het erover eens dat ontspanning een positieve uitwerking heeft op het genezingsproces. Als ondersteuning tijdens een behandeling is massage zeker aan te raden.
Het kan ook mis gaan
Jammer genoeg is niet iedereen ervan overtuigd dat een goede opleiding nodig is. Er zijn nog steeds mensen die menen dat ze met hun basisopleiding ook zieke mensen kunnen masseren.
Ben je klant, informeer dan steeds of je bij een gekwalificeerd massagetherapeut bent.
Als dit niet zo is, dan ga je beter op zoek naar iemand anders. Ben je massagetherapeut/zorgprofessional en je hebt deze kwalificatie nog niet behaald dan is het wel zo veilig om je cliënten door te sturen naar een collega. Een vraag die ik regelmatig krijg is: “Ik zorg toch voor ontspanning, wat zou er mis kunnen gaan?”
Enkele voorbeelden:
- er kan lymfe-oedeem optreden
- je kan misselijkheid veroorzaken
- er kunnen blauwe plekken verschijnen
- medische hulpmiddelen kunnen belemmerd worden in hun werking
- Oververmoeidheid
- flauwvallen
Let op: het is niet mijn bedoeling om je bang te maken. Ik wil je er alleen attent op maken dat het echt wel nodig is om goed geïnformeerd te zijn voordat je mensen met kanker gaat masseren.
Heb je vragen of wil je zelf iets vertellen schrijf dan een reactie onder dit artikel.