Naam: Ellen Coeck
Woonplaats: Kontich
Leeftijd: 36 jaar
Gezinssituatie: Samenwonend, 1 dochter van 8 jaar, tweede kindje op komst (april 2019)
Werk: Sinds augustus 2017 combineer ik twee jobs. Ik werk deeltijds bij de Universiteit Antwerpen (Faculteit Letteren en Wijsbegeerte) als administratief bediende op de onderwijsadministratie. Daarnaast werk ik als gezondheidstherapeut en causale voetreflexologe op zelfstandige basis (in bijberoep). De naam van mijn zaak is “Ellement”.
Over jouw leven als zorgmasseur:
In 2004 ben ik als vertaler afgestudeerd, maar de passie om via mijn handen mensen verder te helpen bleef aanwezig. Daarom besloot ik enkele jaren geleden om te starten met de vierjarige opleidingen Gezondheidstherapeut en Causale voetreflexologie, en de opleiding Massage bij kanker. In 2016 ben ik afgestudeerd en vanaf augustus 2017 ben ik als zelfstandige in bijberoep aan de slag gegaan om mensen een therapeutische behandeling op maat te kunnen geven. Het uitgangspunt hierbij is dat elke persoon in zijn totaliteit wordt benaderd, want gezond zijn is streven naar evenwicht, fysiek en emotioneel. Binnen mijn praktijk ligt de nadruk op massagetherapieën (dieptemassage, zorgmassage) en voetreflexologie waarbij ik indien nodig andere therapieën ter ondersteuning inzet, zoals etherische oliën, Bachbloesems, fytotherapie, kruiden en voeding.
Ik wil iedereen een stukje verder helpen op zijn/haar weg, met een heerlijke massage die bij hen past. Dat is uiteindelijk de reden waarom ik heb besloten om ook de opleiding ‘Massage bij kanker’ te volgen omdat ik vind dat iedereen die kans op ontspanning verdient, ook mensen met een langdurige ziekte.
Waarom doe je wat je doet?
Als tiener heb ik zwaar uitgebroken klierkoorts gehad en ben ik vervolgens in een vicieuze cirkel beland waarin slapen en spierpijnen centraal stonden. Uiteindelijk kreeg ik van artsen het stempeltje ‘chronisch vermoeidheidssyndroom’ omdat niemand echt goed wist wat er met mij aan de hand was. Gedurende vele jaren heb ik verschillende therapieën uitgeprobeerd en ben ik uiteindelijk uit dat dal kunnen geraken. Als twintiger ben ik vol goede moed beginnen te werken en ben ik toch opnieuw over mijn grenzen gegaan waardoor ik op het randje van een burn-out stond. Dat was een keerpunt in mijn leven om op zoek te gaan naar mijn passie en talenten en met mijn dromen aan de slag te gaan en mensen met mijn handen verder te helpen. Eerst heb ik op mijn eigen tempo een opleiding Medische basiskennis gevolgd. Vervolgens ben ik gestart met de vierjarige opleidingen Gezondheidstherapeut en Causale voetreflexologie omdat ik een zo breed mogelijke basis wou hebben van waaruit ik mensen kan begeleiden en rust kan brengen.
Wanneer heb je de opleiding massage bij kanker gevolgd? Ben je daarna meteen gestart?
De opleiding ‘Massage bij kanker’ heb ik in het najaar van 2016 gevolgd, nadat ik als gezondheidstherapeut en causale voetreflexologe was afgestudeerd. De praktijkkennis die ik tijdens de opleiding opdeed, was een enorme verrijking.
Vanaf augustus 2017 ben ik als zelfstandige in bijberoep gestart. Ik heb ongeveer een jaar bewust mijn tijd genomen om op administratief en financieel vlak de nodige zaken uit te zoeken voordat ik als zelfstandige aan de slag ben gegaan. Ik vond het belangrijk om duidelijk in kaart te brengen wat mijn doelstellingen zijn en op welke manier ik deze wil realiseren. Daarnaast vond ik het ook belangrijk om na te denken over de prijsbepaling van de aangeboden therapieën, de opmaak van een website, het opstellen van een marketingplan, het zoeken van een geschikte locatie, enzovoort.
Maak je met bepaalde andere therapieën de combinatie met zorgmassages?
Zo ja, op welke manier?
Binnen mijn praktijk ligt de nadruk op massagetherapieën en voetreflexologie waarbij ik indien nodig andere therapieën ter ondersteuning inzet, zoals etherische oliën, Bachbloesems, fytotherapie, kruiden en voeding. Bij het opstellen van een therapieplan kijk ik naar de persoon in zijn geheel: wie ben je, hoe ervaar je de omgeving waarin je leeft, wat heb je nodig om meer innerlijke rust te bereiken.
Hierdoor kan het zijn dat verschillende therapievormen met elkaar gecombineerd worden. Het uiteindelijke doel is om het zelfgenezend vermogen van het lichaam te stimuleren zodat iemand opnieuw gezondheid kan ervaren.
Via causale voetreflexologie wordt er geprobeerd om de beweging van organen te herstellen. Elk orgaan heeft namelijk een eigen beweging waardoor het zijn functie correct kan uitvoeren. Soms kan het gebeuren dat de beweging van een orgaan vermindert (bijv. door een operatie, toxines, ouderdom, emoties, bewegingsverlies van naburig gelegen organen, …) en het daardoor minder goed zijn functie kan vervullen. We gaan op zoek naar de oorzaak van bepaalde klachten en houden hierbij rekening met hormonen, zenuwstelsel en emoties.
Bij dieptemassage maak ik gebruik van een diepwerkende massagetechniek omdat er vaak spanningen zitten in de dieper gelegen spieren waardoor we op verschillende plaatsen in ons lichaam last hebben van pijn. Via dieptemassage worden deze spanningen en
blokkades in spieren losgemaakt. De bloedsomloop verbetert, het bindweefsel versoepelt en de afvalstoffen van de spieren kunnen weer goed worden afgevoerd. Het lichaam ontspant en de pijn vermindert of verdwijnt.
Naast deze diepwerkende massagevorm pas ik ook zorgmassages toe om via zachte aanrakingen rust te brengen waardoor stress verdwijnt en spanningen uit het lichaam kunnen wegvloeien. Hierdoor kan iemand tot diepe ontspanning komen op gevoelsniveau en kan het lichaam nieuwe, positieve energie ontvangen. Zorgmassage is ook uitermate geschikt voor mensen met chronisch vermoeidheidssyndroom, fibromyalgie, diabetes, en voor mensen die kanker hebben (gehad). Deze massage kan iemand nieuwe kracht geven in het herstelproces of bij het omgaan met de ziekte.
Uit welk boek of welke film haalde je inspiratie?
In 2010 moest ik voor mijn toenmalige job een uiteenzetting van Sir Ken Robinson bijwonen, onder andere over zijn boek “Het Element. Als passie en talent samenkomen”. Hij sprak met zoveel passie en overtuiging waardoor zijn woorden voor mij een echte inspiratiebron waren om te gaan nadenken over mijn eigen passies en talenten. Dat heeft me aangezet om in mijn verleden te duiken en na te gaan waar ik als kind echt vreugde uit haalde en waar ik heel graag mee bezig was. Op die manier kwam ik uit bij enkele prachtige herinneringen waarin ik vol plezier en boordevol zelfvertrouwen de voeten van mijn grootmoeders masseerde. Hun rustgevende blik en de ontspanning die zij en ik voelden zijn me duidelijk bijgebleven. Bij die herinneringen vielen de puzzelstukjes voor mij in elkaar en wist ik dat ik iets met mijn handen moest gaan doen en dat iets werd… massage en voetreflexologie. De naam van mijn praktijk is dan ook niet voor niets “Ellement”, waarin ik een combinatie heb gemaakt van mijn naam “Ellen” en het boek “Het Element”.
Favoriete quote van Ellen
“Leven is bewegen en loslaten. Loslaten vergt minder kracht dan vasthouden. En toch is het moeilijker.” – Dieter Dorn
Wat zou je nog graag leren?
De opleidingen die momenteel nog op mijn verlanglijstje staan, zijn:
– Zwangerschapsmassage
– Babymassage
– Causale voetreflexologie bij baby’s
Wat is jouw missie?
Ik wil graag een praktijk uitbouwen waar mensen de nodige rust en ondersteuning kunnen vinden. Het zou prachtig zijn als mensen uiteindelijk aan elkaar de boodschap zouden uitdragen dat ze hun lichaam ook preventief de nodige aandacht kunnen schenken en niet pas aan zichzelf gaan denken wanneer ze ongemak of pijn ervaren. Via een zorgmassage op regelmatige basis krijgt het lichaam de nodige positieve aandacht en kan je zowel fysiek als mentaal tot ontspanning komen. Mensen worden zich op die manier ook meer bewust van hun lichaam en hun eigen grenzen. Zorgmassages in de kijker zetten is dus een belangrijke missie.
Zou je het beroep “zorgmasseur” aanraden aan anderen?
Als je gebeten bent door de massagemicrobe en als je graag een moment van rust en ontspanning brengt bij mensen met een langdurige ziekte, dan is het beroep van zorgmasseur misschien wel iets voor jou. Je moet voor jezelf wel een manier vinden om om te gaan met de pakkende verhalen van klanten en deze te leren loslaten. Ik vind het in elk geval elke keer opnieuw een prachtige ervaring om voor mijn klanten even de wereld stil te zetten en hen naar een moment van rust en stilte te kunnen brengen.
Het is belangrijk dat het geven van een zorgmassage niet enkel energie vraagt, maar dat je er zelf ook energie van krijgt. Elk verhaal is uniek en pakkend, maar mag niet onder je huid kruipen. Zoek kracht in iemands dankbaarheid, woorden of glimlach en geniet zelf ook van de ontspanning die het geven van een zorgmassage kan brengen.
Dank je wel Ellen voor je openhartigheid.
Je kan Ellen contacteren via haar website
Ellen is lid van Netwerk zorgmasseurs Vlaanderen en Brussel