Kennismaken met zorgmasseur Pascale

logoKYJARNINaam: Pascale Vervoort
Woonplaats: Sint-Job-in-‘t-Goor (Brecht)
Leeftijd: 46
Gezinssituatie: gehuwd, 2 kinderen
Werk: Massagepraktijk Kyjarni

Pascale is een bezige bij. Ze wou altijd verkoopster worden, Nadat ze haar studie beëindigde ging ze werken in verschillende supermarkten. Tot  ze in 1997 samen met haar moeder een dagbladhandel overgenomen heeft. Die zaak hebben ze samen 21 jaar lang opengehouden. 
Sinds januari 2018 heeft Pascale haar eigen massagepraktijk Kyjarni.

Waarom ben je masseur geworden?

Ik ben masseur geworden door de zoon. Hij was sinds zijn 5de actief in competitie BMX en later ook wielrennen en veldrijden. Hij vroeg me dan om zijn benen te masseren en kon daar echt van genieten. Na een tijdje dacht ik zal ik eens een cursus gaan volgen dan kan ik nog meer voor hem doen. Zo ben ik begonnen met een cursus ontspanningsmassage, daarna sportmassage. Ik had de smaak te pakken en begon me meer bezig te houden met het menselijk lichaam, dat is zo fascinerend.
Ik ging verder nog bijscholingen volgen in o.a. triggerpoint, deep tissue, cupping, meridianen, medical taping, voetreflexologie en ook in de levensschool les gevolgd. Uiteindelijk hebben we besloten om de dagbladhandel stop te zetten en ben ik volledig gestart met de praktijk. Daar heb ik tot op heden nog steeds geen spijt. De naam van de praktijk is Kyjarni, deze komt voort van de kinderen Kyana en Jarne.

Sportmassage en zorgmassage, hoe maak je de combinatie?Kyjarni

Tijdens de periode dat ik de dagbladhandel had waren er veel klanten die graag een babbeltje deden vooral ouderen mensen, ze kwamen hun krant of tijdschrift halen maar gingen soms pas na meer dan een uur naar huis en dat ging over van alles, en het leuke eraan was dat die mensen met een goed gevoel en een glimlach naar huis gingen. Ook door massages te geven merk je dat mensen ontspannen en gelukkig naar huis gaan. Om toch nog meer te kunnen bieden ben ik op zoek gegaan en zo ben ik terecht gekomen in Nederland om me meer toe te spitsen op therapeutisch vlak. Maar het was nog niet volledig, ik wou ook ouderen mensen en mensen met pijn helpen.
Zowel mijn vader als schoonvader en enkele familieleden zijn overleden aan kanker. Ook al had men de nodige zorgen en liefde, vond ik dat ik niets kon doen. Daarom ben ik weer op zoek gegaan en zo kwam ik uit bij de zorgmassage van Massage Voor Iedereen. Ik heb de opleiding in september 2019 gevolgd en nu is het plaatje compleet.

Wat is voor jou de meerwaarde van zorgmassages?

Het geeft mij voldoening om zowel zorgmassages als sportmassages te kunnen geven, ik kan meer mensen bereiken en het geeft mij ook afwisseling. Het is ook leuk om de technieken te kunnen combineren.

Er zijn cliënten die vroeger gewoon waren om een stevige massage te krijgen maar door kanker kan dit niet meer. In het begin zijn ze een beetje sceptisch voor de zorgmassage maar als de massage voorbij is krijg je toch geweldige commentaar van hen, en men beseft dat een diepe en stevige massage niet altijd nodig is.

En verder …

Op regelmatige basis blijf ik me bijscholen, de massage microbe heeft mij enorm gebeten. Ook doe ik graag mee aan evenementen, de voetbalploeg verzorgen: 1ste efltal 4de provinciale. Mijn dagen zijn tekort. Veel vrije tijd gaat naar het zoeken om nog meer te kunnen leren en meer te kunnen helpen. Ik Heb geen spijt van mijn vorig werk maar wel spijt dat ik masseren niet eerder ontdekt heb.

Momenteel ben ik me meer aan het verdiepen in Bachbloesem en aromatherapie.
Het menselijk lichaam is een passie geworden.

Je bent nooit te oud om te leren

Pascale Vervoort

Pascale Vervoort is regioverantwoordelijke bij Netwerk Zorgmasseurs Vlaanderen en Brussel
en lid van de Belgische massagefederatie

Vrijwillig zorgmasseur bij Casa Callenta

Praktijk Kyjarni

Bergsebaan 103
2960 Sint-Job-in-‘t-Goor

kyjarni.be

Massage bij oncologische patiënten

Ik werd uitgenodigd bij AZ Sint Maarten om een opleiding te verzorgen voor zorgverleners en vrijwilligers.
Het thema was massage bij oncologische patiënten.

Tijdens deze In House training werd de nodige achtergrondinformatie meegegeven.
O.a. de contra indicaties, wat wel/niet doen bij lymfeproblemen enzoverder.

Daarna werd er veel geoefend. De deelnemers deden alle technieken bij elkaar.
Ze leerden masseren met een massagedoek, de rugmassage in zijlig en nog zoveel andere zaken.

Het was een fijne dag.
Dank je wel AZ Sint Maarten, voor jullie enthousiasme en de hartelijke ontvangst.

 Interview Zorgmasseur Marleen

DeStroming Logo

Naam: Marleen Guillemyn
Woonplaats: Hooglede
Leeftijd: 56
Gezinssituatie: gehuwd en 3 volwassen kinderen die het huis uit zijn
Werk: begeleidster bij mensen met een meervoudige beperking

 

 

 

Waarom doe je wat je doet?

Ik werk bij mensen met een meervoudige beperking (fysiek, mentaal, NAH=niet-aangeboren-hersenletsel).  Hier kwam ik in aanraking met opleidingen waarbij er gefocust werd op relaxatie.  Hier kreeg ik de liefde te pakken voor alles wat met relaxatie en massage te maken heeft.

Ik geniet zelf van een zalige massage en vind dat mensen met een beperking, zieken – al of niet in een bed-, mensen die palliatief zijn, ook de kans moeten kunnen krijgen om te genieten van een massage.

Massage krijgen werkt ontspannend en helend en iedereen moet die kans kunnen krijgen.

Doe je ook vrijwilligerswerk als zorgmasseur?

Ja, in het dagziekenhuis van oncologie, in een West-vlaams ziekenhuis

Ik ga 2X een voormiddag per maand naar het ziekenhuis.
De mensen zijn hoofdzakelijk in de voormiddag aanwezig.  Daarom is het belangrijk dat ik op dit moment ga.
De verpleegkundigen doen enkele voorstellen van namen, waarvan ze denken dat deze mensen deugd kunnen hebben van wat ontspanning via een zorgmassage.

Ik breng deze mensen dan een bezoekje op hun kamer en nodig hen uit voor een massage.  Er bestaat een aparte ruimte op de afdeling, waar mensen terecht kunnen voor een ondersteunend gesprek, voor een verzorging of –in mijn geval- voor een zorgmassage.  Omdat de mensen vaak aan een infuus liggen, is het niet altijd evident om mee te verhuizen naar de aparte ruimte.  Het gebeurt meer en meer dat ik mensen masseer terwijl ze in bed liggen.  Dit is minder comfortabel, de sfeer is anders omdat ik in de specifieke ruimte werk met gedempt licht en aangename muziek, maar ik vind dit dan ondergeschikt aan het feit dat ik mensen dan niet kan masseren.  Ik stel hen gerust dat ze ook een massage op bed kunnen krijgen en ze niet hoofdzakelijk mee moeten verhuizen.
Het belangrijkste is dat ze even tot rust kunnen komen, hun gedachten kunnen verzetten en tot volledige ontspanning kunnen komen.  Ik krijg heel veel positieve reacties van mensen die heel blij zijn met de ontspanning.
Het zijn hoofdzakelijk vrouwen.  De mannen hebben geen interesse, hebben eerder ‘koudwatervrees’ omdat ze meestal niet vertrouwd zijn met massage.  Ik hou dan een gesprek met hen, wat ik ook belangrijk vind.

Soms is het wel confronterend wanneer mensen hun verhaal vertellen, de geschiedenis van hun ziekte of dat ze ongeneeslijk ziek zijn.  Hoe dan ook, ik hou er een zeer goed gevoel aan over omdat ik merk en hoor hoe ontspannend het werkt en dan is mijn ‘missie’ geslaagd.

Omvat je werk nog andere zaken of geef je enkel zorgmassages

Marleen

Ik geef dus hoofdzakelijk massage, maar zoals hierboven vermeld, hou ik ook wel eens een praatje wanneer er voor massage geen interesse is.

 

 

 

 

De favoriete quote van Marleen:

“The way to happiness is: keep your hart free from hate, your mind from worry.  Live simply, give much.  Fill your life with love.  Do as you would be done by”

Buddha

 

Hoe ziet je toekomst er uit?

Het energetisch werk boeit me zeer.  Daar zou ik verder willen in groeien.  Ik zou graag meer de energie van mensen willen aanvoelen, kunnen voelen wat ze nodig hebben.  Ik zou ook verder willen groeien in het geven van massage in moeilijker omstandigheden: mensen met een beperking, in palliatieve zorgen, mensen die in bed liggen in een moeilijke houding,….

 

Massage voor mij is:

– aanraken – aangeraakt worden – geraakt worden
– gevoelig: gevoelens losmaken
– ontspanning, anti-stress
– gedachten verzetten – rust
– me-time
– spiritueel: stijgen naar de zevende hemel
– vertrouwen geven – vertrouwen krijgen
– bewust worden van je eigen lichaam
– op elkaars ritme resoneren
– verwenning –  genieten
– sfeer van rust en warmte
– jezelf graag zien
– van je hoofd naar je hart verhuizen

Zou je het beroep “zorgmasseur” aanraden aan anderen?

Ik vind het zeker een meerwaarde voor wie massage als een passie beleeft.

Dank je wel Marleen voor je openhartigheid.

Je kan Marleen telefonisch contacteren om een afspraak te maken.

Marleen is lid van Netwerk zorgmasseurs Vlaanderen en Brussel

 

Social Media

social media

Het is momenteel niet mogelijk om in te schrijven voor deze opleiding

 

Wil jij ook succes boeken met jouw zaak op social media? Dan ben je hier aan het juiste adres.

Ja, je weet het al. Ik ben graag bezig met social media. Het ene platform is nog leuker dan het andere. Facebook, LinkedIn, Instagram, … Wie al les gevolgd heeft bij mij kan het zeker beamen. Tijdens mijn lessen spreek ik over het belang van zichtbaar te zijn. Jezelf bekend maken en ook bekend blijven. Je salon in de kijker zetten en zorgen dat je herkenbaar wordt.

Ik maak graag een post met een leuke foto en quote. Vragen van klanten beantwoord ik door er een blog over te schrijven actualiteit op gebied van massage deel ik van organisaties die vernieuwend en inspirerend zijn.

“Maar Nicole, dat vraagt toch enorm veel tijd om daar mee bezig te zijn? Die tijd heb ik niet.”  laptop
Dat is zo ongeveer de meest gestelde vraag aan mij.
Ik begrijp dat. Vroeger was het voor mij net hetzelfde. Ik zag collega’s allerlei mooie zaken
op Facebook plaatsen, ik zag dat ze daar reactie op kregen en eerlijk gezegd kwam er dan wel wat jaloezie naar boven. Dat wil ik ook!

Maar ik vond de tijd niet. En als ik tijd had vond ik geen inspiratie. Waar moet ik over schrijven? Welke quote zal aanspreken? Hoe komt het over als ik iets persoonlijk op social media zet? De twijfel stak de kop op. Uiteindelijk kwam het erop neer dat er soms eens iets verscheen op mijn Facebookpagina, dat er af en toe een nieuwsbrief geschreven werd of een blog.
Maar nooit kwam er routine in en voor klanten was dat helemaal niet te volgen.
Resultaat: onsamenhangende zaken die eerder voor verwarring zorgde dan voor nieuwe klanten.

Het werd stilaan het moment om een goede oplossing te zoeken daarvoor! Die heb ik gevonden. Dat heeft me wel veel tijd gekost. Tijd én geld. Het resultaat mag er echter zijn. Met een minimum aan tijd en inspanning plan ik nu mijn social media gebeuren in voor telkens 3 maanden. Je leest het goed: 3 maanden! Wat een luxe. 1 X per kwartaal maak ik tijd voor 80 % van alles wat verschijnt op Facebook, LinkedIn en Instagram.
De overige 20 % is voor actuele gebeurtenissen. Zaken waar je de dag zelf nog op kan inspelen.

Zoals je weet deel ik heel graag alles wat ik zelf leer. Dit dus ook. Jij hoeft niet alle leerscholen te doorlopen, jij kan meteen genieten van een systeem dat werkt. Je kiest de social media kanalen die best bij jouw zaak passen om mee aan de slag te gaan.

Wil jij op eenvoudige wijze:

 • Inspiratie krijgen (en bewaren)
 • Inspiratie afwerken tot bruikbare content
 • Inplannen op het juiste platform
 • Pas na 3 maanden herhalen 🙂

doemeebutton

 

Easy Peasy al zeg ik het zelf.
Het vraagt nog steeds een beetje tijd, dat zal ik zeker niet ontkennen. Maar dat kan tot een minimum beperkt worden. Een goede voorbereiding is alles.

Deze opleiding gaat door op vrijdag 27 september 2019 van 9.30 tot 16.30 uur.
Je maakt je planning tot het einde van het jaar.
Adres:
Antwerpse Steenweg 82
9160 Lokeren

Meebrengen: laptop met voorbereiding en lunchpakket

Prijs: € 195 excl. btw

INSCHRIJVEN

 

geregistreerd diensverlener

Kom je in aanmerking voor de KMO – portefeuille?
Dan kan je tot 30 % korting krijgen voor deze opleiding.
Registreer je op de website van vlaio
Registratienummer dienstverlener:  DV.O224134

 

Tot dan.

Handtekening

 

 

Welke olie is het meest geschikt voor kinderen?

“Welke olie is het meest geschikt voor kinderen?”

aroma voor kinderenDeze vraag wordt me vaak gesteld. En dat is niet zo gek want iedereen weet dat je met etherische olie voorzichtig moet omspringen. Zeker als je ze wil gebruiken voor kinderen. Ook bij mensen met mentale beperkingen en bij dementie kan je niet zomaar alle geuren gaan gebruiken.

De persoon die deze keer de vraag gesteld heeft is schoonheidsspecialiste en massagetherapeut.
Ze wil heel graag massages aanbieden voor jonge kinderen en tieners.

Gelukkige stelt ze de vraag en gaat ze niet op eigen houtje experimenteren met allerlei geuren. Dat is op zich een pluspunt.
Jammer genoeg is er geen kant en klaar antwoord op deze vraag. De meest geschikte olie is namelijk voor elke persoon anders. Ook bij kinderen en tieners.

Ik begrijp dat het voor massagetherapeuten vaak onmogelijk is om tientallen verschillende oliën in huis te halen en de olie op het moment zelf te maken.

Wat kan je dan wel doen om dit zo eenvoudig mogelijk aan te pakken?

Er zijn 5 stappen om aromatherapie in te zetten op maat van het kind.

Stap 1: Kies een paar etherische oliën uit.

Sommige oliën kan je veilig op de huid gebruiken, anderen zijn beter om te verdampen.
Bij stap 3 lees je wanneer je best voor massageolie kiest of voor verstuiving.

Een eerste stap is dus om de keuze te beperken. Dit maakt het niet alleen eenvoudiger voor jou maar ook voor het kind.

Je kan bijvoorbeeld 6 tot 8 oliën uit deze lijst kiezen:

 • Zoete sinaasappel (Citrus sinensis)
 • Rode mandarijn (Citrus reticulata)
 • Bergamotblad (citrus aurantium ssp bergamia)
 • Lavandin (Lavandula x intermedia var. Super)
 • Roomse kamille (anthemis nobilis)
 • Australisch sandelhout (Santalum spicatum)
 • Grove den (pinus sylvestris)
 • Balsemspar (abies balsea)
 • Ravintsara (Cinnamomum camphora)
 • Venkel (Foeniculum vulgaris)

Er zijn nog meer etherische oliën die in aanmerking komen voor kinderen. Maar als je geen kennis hebt van aromatherapie zijn deze al goed om mee te starten. Hier kan je al heel wat mee doen

Stap 2: kies een paar goede basisoliën uit.

Om een goede massageolie te maken heb je een goede plantaardige basisolie nodig.

 • Zoete amandelolie Prunus amygdalus
 • abrikozenpitolie,
 • avocadoolie
 • rijstolie

Zoete amandelolie wordt het meest gebruikt als basis voor massageolie. Dit is prima. De olie is huidverzorgend voor alle huidtypes. Je moet echter wel opletten bij notenallergie. Dan mag je deze olie niet gebruiken. Daarom is het wel nuttig om nog enkele alternatieven in huis te hebben

Koop eerst kleine hoeveelheden van verschillende plantaardige oliën. Zo kan je uittesten welke olie jij het fijnste vindt.

Stap 3: Is het echt nodig om de etherische olie in de massageolie te verwerken of zijn er andere toepassingsmogelijkheden?

Om tot ontspanning te komen is het niet altijd nodig om de etherische olie te verwerken in de massageolie. Je kan evengoed kiezen voor verstuiving.

De meeste oliën uit citrusschillen zijn Fototoxisch. Dit wil zeggen dat je sneller verbrand als je na gebruik ervan in de zon komt. Deze zijn dus veel veiliger in gebruik als ze verneveld worden. Dit kan je op verschillende manieren doen. Er zijn mooie toestellen op de markt die niet eens heel duur zijn. Hier kan je enkel leuke modellen bekijken.

Stap 4 De juiste dosering.

Voor kinderen maak je best een mengsel van maximum 1 %. Dat wil zeggen dat je maximum 1 ml etherische olie mengt in 100 ml basisolie.
We rekenen meestal 20 druppels in 1 ml. Dit is niet exact omdat elke olie een ander soortelijk gewicht heeft. Maar het is een redelijk goede richtlijn.

Hou ook bij verstuiven rekening met de dosering. Meer is niet beter. Een subtiele ‘achtergrond’geur is heel fijn. Net zoals muziek. Het mag er zijn maar moet niet te hard opvallen. Dan heeft het qua ontspanning het meeste effect.

Stap 5 Volg een basiscursus aromatherapie.

Als je meer wil weten over de wondere wereld van etherische olie en aanverwanten kan ik je alleen maar aanraden om een cursus te volgen. Deze is een aanrader.

Tot slot wil ik nog meegeven dat het van groot belang is om met de ouders een intakegesprek te doen voordat je de olie samenstelt voor jonge kinderen. Zijn er allergieën, is het kind hooggevoelig, … er zijn zaken die nuttig zijn om op voorhand te weten. Net zoals bij volwassenen is het intakegesprek iets dat niet overgeslagen zou mogen worden.

Veel succes met het samenstellen van de olie.
Deel gerust jouw recepten onder deze post, als je wil geef ik je met plezier feedback.

Handtekening

Interview zorgmasseur Ellen

ProfielEllen

Naam: Ellen Coeck
Woonplaats: Kontich
Leeftijd: 36 jaar
Gezinssituatie: Samenwonend, 1 dochter van 8 jaar, tweede kindje op komst (april 2019)
Werk: Sinds augustus 2017 combineer ik twee jobs. Ik werk deeltijds bij de Universiteit Antwerpen (Faculteit Letteren en Wijsbegeerte) als administratief bediende op de onderwijsadministratie. Daarnaast werk ik als gezondheidstherapeut en causale voetreflexologe op zelfstandige basis (in bijberoep). De naam van mijn zaak is “Ellement”.

 

 

Over jouw leven als zorgmasseur:

In 2004 ben ik als vertaler afgestudeerd, maar de passie om via mijn handen mensen verder te helpen bleef aanwezig. Daarom besloot ik enkele jaren geleden om te starten met de vierjarige opleidingen Gezondheidstherapeut en Causale voetreflexologie, en de opleiding Massage bij kanker. In 2016 ben ik afgestudeerd en vanaf augustus 2017 ben ik als zelfstandige in bijberoep aan de slag gegaan om mensen een therapeutische behandeling op maat te kunnen geven. Het uitgangspunt hierbij is dat elke persoon in zijn totaliteit wordt benaderd, want gezond zijn is streven naar evenwicht, fysiek en emotioneel. Binnen mijn praktijk ligt de nadruk op massagetherapieën (dieptemassage, zorgmassage) en voetreflexologie waarbij ik indien nodig andere therapieën ter ondersteuning inzet, zoals etherische oliën, Bachbloesems, fytotherapie, kruiden en voeding.

Ik wil iedereen een stukje verder helpen op zijn/haar weg, met een heerlijke massage die bij hen past. Dat is uiteindelijk de reden waarom ik heb besloten om ook de opleiding ‘Massage bij kanker’ te volgen omdat ik vind dat iedereen die kans op ontspanning verdient, ook mensen met een langdurige ziekte.

Waarom doe je wat je doet?

Als tiener heb ik zwaar uitgebroken klierkoorts gehad en ben ik vervolgens in een vicieuze cirkel beland waarin slapen en spierpijnen centraal stonden. Uiteindelijk kreeg ik van artsen het stempeltje ‘chronisch vermoeidheidssyndroom’ omdat niemand echt goed wist wat er met mij aan de hand was. Gedurende vele jaren heb ik verschillende therapieën uitgeprobeerd en ben ik uiteindelijk uit dat dal kunnen geraken. Als twintiger ben ik vol goede moed beginnen te werken en ben ik toch opnieuw over mijn grenzen gegaan waardoor ik op het randje van een burn-out stond. Dat was een keerpunt in mijn leven om op zoek te gaan naar mijn passie en talenten en met mijn dromen aan de slag te gaan en mensen met mijn handen verder te helpen. Eerst heb ik op mijn eigen tempo een opleiding Medische basiskennis gevolgd. Vervolgens ben ik gestart met de vierjarige opleidingen Gezondheidstherapeut en Causale voetreflexologie omdat ik een zo breed mogelijke basis wou hebben van waaruit ik mensen kan begeleiden en rust kan brengen.

 

Wanneer heb je de opleiding massage bij kanker gevolgd? Ben je daarna meteen gestart?

De opleiding ‘Massage bij kanker’ heb ik in het najaar van 2016 gevolgd, nadat ik als gezondheidstherapeut en causale voetreflexologe was afgestudeerd. De praktijkkennis die ik tijdens de opleiding opdeed, was een enorme verrijking.
Vanaf augustus 2017 ben ik als zelfstandige in bijberoep gestart. Ik heb ongeveer een jaar bewust mijn tijd genomen om op administratief en financieel vlak de nodige zaken uit te zoeken voordat ik als zelfstandige aan de slag ben gegaan. Ik vond het belangrijk om duidelijk in kaart te brengen wat mijn doelstellingen zijn en op welke manier ik deze wil realiseren. Daarnaast vond ik het ook belangrijk om na te denken over de prijsbepaling van de aangeboden therapieën, de opmaak van een website, het opstellen van een marketingplan, het zoeken van een geschikte locatie, enzovoort.

Maak je met bepaalde andere therapieën de combinatie met zorgmassages?
Zo ja, op welke manier?

Binnen mijn praktijk ligt de nadruk op massagetherapieën en voetreflexologie waarbij ik indien nodig andere therapieën ter ondersteuning inzet, zoals etherische oliën, Bachbloesems, fytotherapie, kruiden en voeding. Bij het opstellen van een therapieplan kijk ik naar de persoon in zijn geheel: wie ben je, hoe ervaar je de omgeving waarin je leeft, wat heb je nodig om meer innerlijke rust te bereiken.

PraktijkruimeteEllen

Hierdoor kan het zijn dat verschillende therapievormen met elkaar gecombineerd worden. Het uiteindelijke doel is om het zelfgenezend vermogen van het lichaam te stimuleren zodat iemand opnieuw gezondheid kan ervaren.

Via causale voetreflexologie wordt er geprobeerd om de beweging van organen te herstellen. Elk orgaan heeft namelijk een eigen beweging waardoor het zijn functie correct kan uitvoeren. Soms kan het gebeuren dat de beweging van een orgaan vermindert (bijv. door een operatie, toxines, ouderdom, emoties, bewegingsverlies van naburig gelegen organen, …) en het daardoor minder goed zijn functie kan vervullen. We gaan op zoek naar de oorzaak van bepaalde klachten en houden hierbij rekening met hormonen, zenuwstelsel en emoties.

Bij dieptemassage maak ik gebruik van een diepwerkende massagetechniek omdat er vaak spanningen zitten in de dieper gelegen spieren waardoor we op verschillende plaatsen in ons lichaam last hebben van pijn. Via dieptemassage worden deze spanningen en

blokkades in spieren losgemaakt. De bloedsomloop verbetert, het bindweefsel versoepelt en de afvalstoffen van de spieren kunnen weer goed worden afgevoerd. Het lichaam ontspant en de pijn vermindert of verdwijnt.

Naast deze diepwerkende massagevorm pas ik ook zorgmassages toe om via zachte aanrakingen rust te brengen waardoor stress verdwijnt en spanningen uit het lichaam kunnen wegvloeien. Hierdoor kan iemand tot diepe ontspanning komen op gevoelsniveau en kan het lichaam nieuwe, positieve energie ontvangen. Zorgmassage is ook uitermate geschikt voor mensen met chronisch vermoeidheidssyndroom, fibromyalgie, diabetes, en voor mensen die kanker hebben (gehad). Deze massage kan iemand nieuwe kracht geven in het herstelproces of bij het omgaan met de ziekte.

Uit welk boek of welke film haalde je inspiratie?

In 2010 moest ik voor mijn toenmalige job een uiteenzetting van Sir Ken Robinson bijwonen, onder andere over zijn boek “Het Element. Als passie en talent samenkomen”. Hij sprak met zoveel passie en overtuiging waardoor zijn woorden voor mij een echte inspiratiebron waren om te gaan nadenken over mijn eigen passies en talenten. Dat heeft me aangezet om in mijn verleden te duiken en na te gaan waar ik als kind echt vreugde uit haalde en waar ik heel graag mee bezig was. Op die manier kwam ik uit bij enkele prachtige herinneringen waarin ik vol plezier en boordevol zelfvertrouwen de voeten van mijn grootmoeders masseerde. Hun rustgevende blik en de ontspanning die zij en ik voelden zijn me duidelijk bijgebleven. Bij die herinneringen vielen de puzzelstukjes voor mij in elkaar en wist ik dat ik iets met mijn handen moest gaan doen en dat iets werd… massage en voetreflexologie. De naam van mijn praktijk is dan ook niet voor niets “Ellement”, waarin ik een combinatie heb gemaakt van mijn naam “Ellen” en het boek “Het Element”.

Favoriete quote van Ellen

“Leven is bewegen en loslaten. Loslaten vergt minder kracht dan vasthouden. En toch is het moeilijker.” – Dieter Dorn

Wat zou je nog graag leren?

De opleidingen die momenteel nog op mijn verlanglijstje staan, zijn:
– Zwangerschapsmassage
– Babymassage
– Causale voetreflexologie bij baby’s

 

Wat is jouw missie?

Ik wil graag een praktijk uitbouwen waar mensen de nodige rust en ondersteuning kunnen vinden. Het zou prachtig zijn als mensen uiteindelijk aan elkaar de boodschap zouden uitdragen dat ze hun lichaam ook preventief de nodige aandacht kunnen schenken en niet pas aan zichzelf gaan denken wanneer ze ongemak of pijn ervaren. Via een zorgmassage op regelmatige basis krijgt het lichaam de nodige positieve aandacht en kan je zowel fysiek als mentaal tot ontspanning komen. Mensen worden zich op die manier ook meer bewust van hun lichaam en hun eigen grenzen. Zorgmassages in de kijker zetten is dus een belangrijke missie.

 

Zou je het beroep “zorgmasseur” aanraden aan anderen?

Als je gebeten bent door de massagemicrobe en als je graag een moment van rust en ontspanning brengt bij mensen met een langdurige ziekte, dan is het beroep van zorgmasseur misschien wel iets voor jou. Je moet voor jezelf wel een manier vinden om om te gaan met de pakkende verhalen van klanten en deze te leren loslaten. Ik vind het in elk geval elke keer opnieuw een prachtige ervaring om voor mijn klanten even de wereld stil te zetten en hen naar een moment van rust en stilte te kunnen brengen.
Het is belangrijk dat het geven van een zorgmassage niet enkel energie vraagt, maar dat je er zelf ook energie van krijgt. Elk verhaal is uniek en pakkend, maar mag niet onder je huid kruipen. Zoek kracht in iemands dankbaarheid, woorden of glimlach en geniet zelf ook van de ontspanning die het geven van een zorgmassage kan brengen.

Dank je wel Ellen voor je openhartigheid.

Je kan Ellen contacteren via haar website  

Ellen is lid van Netwerk zorgmasseurs Vlaanderen en Brussel

 

Interview zorgmasseur Roeland

Zorgmasseurs zijn mensen met het hart op de juiste plaats. Met veel zorg en aandacht laten ze mensen genieten van een heerlijke massage. Reden genoeg om deze fantastische masseurs eens in de kijker te zetten. Vandaag kan je het verhaal van Roeland lezen.

 

BaeckelandNaam: Baekelandt Roeland
Woonplaats: Roeselare
Leeftijd:49
Gezinssituatie: gehuwd – 2 kinderen
Werk: psychiatrisch verpleegkundige in een WZC
Bijberoep: Zorgmasseur bij De Landing

 

 

 

Waarom doe je wat je doet?

Ik had zin om een specifieke specialisatie te volgen na mijn basisopleiding beroepsbekwaamheid masseur(2017); heb voeling met zieke mensen via mijn werk als verpleegkundige/animator bij psychogeriatrische bewoners WZC Ter Berken. Heb ook al veel te maken gehad met kanker via werk en privé.
Massage bij mensen met kanker sprak mij in die zin wel aan, wetende dat kanker in sé eigenlijk een tegenindicatie is om te masseren. Dat boeide mij.
Ik geef ook Full Body Holistische relaxatiemassages met olie.

Wanneer heb je de opleiding Massage bij kanker gevolgd?

Najaar 2017

Ben je daarna direct gestart als zelfstandig masseur?

In maart/april 2018 begonnen

Wie heeft je geïnspireerd en op welke manier?

Ik haalde vooral inspiratie bij mij eerste docentmassage Hilde Quintens, die mij op pad geholpen heeft om te geloven in mij zelf en in ontmoeting te gaan met mezelf.
Ik haal ook inspiratie gewoon uit mensen die onbaatzuchtig en onvoorwaardelijk liefdevol in het leven staan.

Favoriete quote van Roeland

One day you’ll wake up
And there won’t be any more
Time to do the things
You’ve always wanted.
DO IT NOW.

-Paulo Coelho-

Doe je ook vrijwilligerswerk als zorgmasseur?

Ik heb 1 maal een dag gaan masseren bij zorgbehoevende mensen die op vakantie waren.
Ook verleden jaar een massagedag georganiseerd in het kader van de Warmste Week voor het goede doel(Think Pink) Dit jaar organiseer ik dit terug en hoop dubbel zoveel masseurs te bereiken!

Wat zou je nog graag leren?Delphi en Roeland

Mij nog verder bekwamen als masseur door vervolgcursussen te volgen
Ik volg binnenkort een initiatie sportmassage( heb ook een sportief verleden achter mij)
Leren is voor mij ook een kwestie van het veel te doen! Al doende leert men…

Ik zie mijzelf als ondernemer die in bijberoep masseert. Het full time masseren zie ik mij momenteel niet direct doen.
Ik zou blij zijn als ik een behoorlijk aantal klanten heb die regelmatig terugkeren.
Mijn missie is om elke klant te benaderen als een individu met zijn specifieke zorgen en behoeften en mij ook daar op af te stemmen. Tijd maken(begrensd) voor de klant op een zorgzame manier. De klant moet voelen dat hij welkom is en hij tot rust kan komen in mijn praktijk.
Ik hou het meest van contact maken met de klant, te zorgen en nabijheid te geven. Masseren is voor mij één van de middelen om dit te bereiken.

In welk opzicht verschilt zorgmassage met gewone massage?

Zorgmasseur is een specifieke opleiding die verschilt met een basisopleiding masseur wegens specifieke aandachtspunten die je moet weten om een klant met kanker/zorgdrager te masseren. In die zin is het toch wel aan te raden dat je die kennis onder de knie hebt. Wat mag ik wel en wat mag ik niet doen? Enz..
De zachte aanraking en de specifieke technieken verschillen ook wel van een basiscursus massage.

Wat geef je nog mee aan startende zorgmasseurs?

Doe het in de eerste plaats uit liefde en zorgzaamheid. Dan kom je al ver!

Dank je wel Roeland voor je openhartigheid.

Je kan Roeland volgen via zijn Facebookpagina

Roeland is lid van Netwerk zorgmasseurs Vlaanderen en Brussel

De Landing

Warme handen

Sofie Lobijn

Sofie Lobijn Gespecialiseerd voetverzorgster – Zorgmasseur in wording.

Last van koude handen?

Niet iedereen heeft het geluk om altijd warme handen te hebben. Voor Sofie bijvoorbeeld zijn koude handen echt een heel vervelend probleem. Sofie heeft doorbloedingsproblemen, hierdoor voelen haar handen (bijna) altijd koud aan. Ook tijdens de warme zomermaanden.

Als gespecialiseerd voetverzorgster en zorgmasseur is het voor haar belangrijk dat ze haar handen toch kan opwarmen voordat ze aan een behandeling begint. Momenteel volgt Sofie de opleiding Massage bij kanker en laatst vroeg ze mij of ik geen tips of trucjes had voor haar.

Geïnspireerd door haar vraag besloot ik om een blog te schrijven over dit probleem.
Ik geloof dat veel massagetherapeuten, schoonheidsspecialistes en zorgverleners deze tips kunnen toepassen.

“Als je mensen wil laten genieten van een massage is het wel zo aangenaam dat je warme handen hebt.”

Bij de meeste massages valt het opwarmen van de handen wel mee. Bij een Zweedse massage, sportmassage of een ander type waarbij je snelle bewegingen maakt en best wat druk geeft is er geen probleem. Dan warmen je handen sowieso al op door de wrijving.

Bij zorgmassages is het niet zo eenvoudig. De bewegingen zijn langzaam en de druk is een heel stuk lager.

Klanten vinden koude handen niet fijn

koude handen

 

 

Dat weten we allemaal. Daarom deze tips. Heb jij zelf al goede resultaten behaald met één van de zaken hieronder of heb je nog andere ideeën? Schrijf dan zeker een reactie op deze blog.

 

 

Vooraf opwarmen

Je kan je handen opwarmen voordat de massage start:

 • Handenyoga:
  • Wapper met de handen
  • Buig en strek elke vinger
  • Wrijf de handpalmen stevig tegen elkaar
  • Wrijf over de bovenkant van de handen
  • Tokkel met je vingers op tafel
  • Klap in je handen
 • Je handen lang genoeg onder warm water houden
 • Je handen op de verwarming leggen
 • Er bestaan speciale handenwarmers. Dit zijn zakjes waar een gelachtige substantie inzit. Er zit ook een metalen plaatje in. Door dit plaatje te klikken stijft de substantie op en wordt de vloeistof warm. Je kan dit even vasthouden om zo je handen te warmen. Sofie heeft dit geprobeerd, voor haar is het niet echt een goede oplossing.
 • Er bestaat ook verwarmende handcrème. Dit heb ik zelf nog niet uitgeprobeerd. Als jij hier ervaring mee hebt, laat het dan zeker weten.

Je handen warm houden tijdens de massage

 • Warm op voorhand basalt – of lavastenen op (minimum 60°C) en leg ze op een plaats waar je ze regelmatig even kan vasthouden.
 • Leg een elektrische deken op je massagetafel. Fijn voor je klanten en je kan je handen erover wrijven. Bijvoorbeeld wanneer je een been terug toedekt of wanneer je klant zich omdraait.
 • Zet een kom met warm water in de buurt (zorg dat het water warm blijft, door een systeem met een theelichtje of iets dat au bain-marie het water warm houdt) Je kan je handen daar af en toe insteken. Wel zorgen dat je een (warme) handdoek hebt liggen om je handen af te drogen.

Op langere termijn kan ook voeding een verwarmend effect hebben

 • Gebruik regelmatig gember en kurkuma in stoofpotjes, wok schotels enzoverder.
 • Warm eten zal ervoor zorgen dat je gemakkelijker je temperatuur kan houden. Beter gekookte dan rauwe wortelen bijvoorbeeld.
 • Pittige specerijen zoals zwarte peper zijn ook zeer verwarmend.
 • Pittig en kruidig eten kan ook helpen. Bijvoorbeeld pickles, pittige currysaus, enzoverder
 • Drink voldoende water. Best plat water, op kamertemperatuur

Extra

Deze extra’s zorgen ervoor dat je cliënt het zelf al lekker warm heeft:

 • Omgevingstemperatuur minimum 23°C
 • Op koude dagen een elektrisch dekentje aanzetten
 • Je handdoeken voorverwarmen is geen overbodige luxe
 • Verwarm de massageolie

LET OP: De meeste van deze tips en trucs zijn ondersteunende hulpmiddelen. Het zijn geen wondermiddelen. Het is ook zo dat wat bij de ene werkt niet per se bij de andere werkt.
Vaak geeft een combinatie van verschillende zaken het beste resultaat.
Deze tips zijn geenszins een vervanging voor medische behandelingen. Heb je last van doorbloedingsproblemen, de ziekte van Raynaud, perniones of andere aandoeningen dan is een bezoek aan een arts raadzaam.

Hopelijk helpen deze tips jou.
Veel succes en hou me op de hoogte over jouw ervaringen.

Handtekening

Hoe laat jij je klanten zien dat je een echte professional bent?

KennisHet wordt eenvoudiger om een eigen zaak te starten. Sinds 1 januari 2018 is de vestigingswet afgeschaft. Met andere woorden, je hebt geen diploma meer nodig om te starten als masseur of schoonheidsspecialiste. Maar is dat eigenlijk wel zo positief voor onze sector?

Wat is het gevolg dat iedereen zomaar een massage- of schoonheidssalon kan openen? Stel je voor dat je terecht komt bij iemand die nog nooit eerder gemasseerd heeft. Of iemand die denkt: “ik kan wel goed maquilleren, dat kan ik wel doen als bijberoep”. Ik zou me er niet zo op mijn gemak voelen. Misschien zal het zo’n vaart niet lopen. Maar toch denk ik dat we onszelf als professionele massagetherapeuten/schoonheidsspecialisten mogen onderscheiden van de charlatans. Het is goed om aan je cliënten te tonen dat jij het serieus aanpakt. Je hebt niet voor niets geïnvesteerd in een degelijke opleiding en bijscholingen. Je kiest ook voor de beste producten, die zeker niet de goedkoopste zijn. Je doet dit omdat je alleen het beste wil voor je klanten.

 

Jammer als er dan iemand in de buurt start die geen opleiding gevolgd heeft, die goedkope producten gebruikt en daardoor goedkopere prijzen zet.

Voor een klant is het niet eenvoudig om te weten waar dat prijsverschil vandaan komt. Wanneer er iets misgaat zullen ze nadien wel terug bij jou komen. Maar voorkomen is beter dan genezen. Je kan klanten op een zachte manier duidelijk maken dat ze bij jou aan het goede adres zijn.

Hieronder enkele tips voor jou.

 1. Diploma’s aan de muur
  Komt dat niet opschepperig over? Vroeger dacht ik dat. Nu denk ik er heel anders over.
  Als je cliënten je diploma’s en certificaten zien weten ze meteen dat ze bij jou in goede handen zijn.
 1. Bijscholingen
  Volg regelmatig een bijscholing en zorg ervoor dat je klanten dit weten. Vertel erover wanneer ze bij jou zijn voor een behandeling, plaats een bericht via social media, stuur een nieuwsbrief met extra informatie over je nieuwe vaardigheden. Er zijn talloze mogelijkheden. Je blijft op deze manier ook onder de aandacht zodat ze sneller aan jou denken wanneer ze een massage/behandeling willen boeken.
 1. Netwerk
  Spreek af met collega’s die dezelfde professionele mindset hebben als jij. We zitten in dezelfde branche, dat wil niet zeggen dat we allemaal hetzelfde doen. Als je regelmatig netwerkt (type open coffee bijvoorbeeld) kan je horen wie er in jouw buurt actief is en wat ze doen. Bekijk wie een meerwaarde zou kunnen zijn als je ermee samenwerkt. Bijvoorbeeld: een massagetherapeut en gespecialiseerd voetverzorger kunnen doorverwijzen naar elkaar. Zo zijn er echt heel veel mogelijkheden om een leuk netwerk op te bouwen. Gekwalificeerde mensen in je dorp/stad kunnen naar elkaar doorverwijzen. Dit komt zeer professioneel over bij klanten.
 1. Sluit aan bij een beroepsvereniging
  Om aan te kunnen sluiten bij een beroepsvereniging heb je nog steeds een diploma nodig. Gelukkig maar. Hier kan je dus ook jezelf onderscheiden. Aansluiten kan onder andere bij Netwerk zorgmasseurs Vlaanderen en Brussel, BMF (Belgische massagefederatie) en BeVo (Beroepsvereniging van reflexologisten België)
 2. Heb je nog geen opleiding gevolgd?
  Kijk snel op deze pagina voor alle informatie over de basis massageopleiding