Welke olie is het meest geschikt voor kinderen?

“Welke olie is het meest geschikt voor kinderen?”

aroma voor kinderenDeze vraag wordt me vaak gesteld. En dat is niet zo gek want iedereen weet dat je met etherische olie voorzichtig moet omspringen. Zeker als je ze wil gebruiken voor kinderen. Ook bij mensen met mentale beperkingen en bij dementie kan je niet zomaar alle geuren gaan gebruiken.

De persoon die deze keer de vraag gesteld heeft is schoonheidsspecialiste en massagetherapeut.
Ze wil heel graag massages aanbieden voor jonge kinderen en tieners.

Gelukkige stelt ze de vraag en gaat ze niet op eigen houtje experimenteren met allerlei geuren. Dat is op zich een pluspunt.
Jammer genoeg is er geen kant en klaar antwoord op deze vraag. De meest geschikte olie is namelijk voor elke persoon anders. Ook bij kinderen en tieners.

Ik begrijp dat het voor massagetherapeuten vaak onmogelijk is om tientallen verschillende oliën in huis te halen en de olie op het moment zelf te maken.

Wat kan je dan wel doen om dit zo eenvoudig mogelijk aan te pakken?

Er zijn 5 stappen om aromatherapie in te zetten op maat van het kind.

Stap 1: Kies een paar etherische oliën uit.

Sommige oliën kan je veilig op de huid gebruiken, anderen zijn beter om te verdampen.
Bij stap 3 lees je wanneer je best voor massageolie kiest of voor verstuiving.

Een eerste stap is dus om de keuze te beperken. Dit maakt het niet alleen eenvoudiger voor jou maar ook voor het kind.

Je kan bijvoorbeeld 6 tot 8 oliën uit deze lijst kiezen:

 • Zoete sinaasappel (Citrus sinensis)
 • Rode mandarijn (Citrus reticulata)
 • Bergamotblad (citrus aurantium ssp bergamia)
 • Lavandin (Lavandula x intermedia var. Super)
 • Roomse kamille (anthemis nobilis)
 • Australisch sandelhout (Santalum spicatum)
 • Grove den (pinus sylvestris)
 • Balsemspar (abies balsea)
 • Ravintsara (Cinnamomum camphora)
 • Venkel (Foeniculum vulgaris)

Er zijn nog meer etherische oliën die in aanmerking komen voor kinderen. Maar als je geen kennis hebt van aromatherapie zijn deze al goed om mee te starten. Hier kan je al heel wat mee doen

Stap 2: kies een paar goede basisoliën uit.

Om een goede massageolie te maken heb je een goede plantaardige basisolie nodig.

 • Zoete amandelolie Prunus amygdalus
 • abrikozenpitolie,
 • avocadoolie
 • rijstolie

Zoete amandelolie wordt het meest gebruikt als basis voor massageolie. Dit is prima. De olie is huidverzorgend voor alle huidtypes. Je moet echter wel opletten bij notenallergie. Dan mag je deze olie niet gebruiken. Daarom is het wel nuttig om nog enkele alternatieven in huis te hebben

Koop eerst kleine hoeveelheden van verschillende plantaardige oliën. Zo kan je uittesten welke olie jij het fijnste vindt.

Stap 3: Is het echt nodig om de etherische olie in de massageolie te verwerken of zijn er andere toepassingsmogelijkheden?

Om tot ontspanning te komen is het niet altijd nodig om de etherische olie te verwerken in de massageolie. Je kan evengoed kiezen voor verstuiving.

De meeste oliën uit citrusschillen zijn Fototoxisch. Dit wil zeggen dat je sneller verbrand als je na gebruik ervan in de zon komt. Deze zijn dus veel veiliger in gebruik als ze verneveld worden. Dit kan je op verschillende manieren doen. Er zijn mooie toestellen op de markt die niet eens heel duur zijn. Hier kan je enkel leuke modellen bekijken.

Stap 4 De juiste dosering.

Voor kinderen maak je best een mengsel van maximum 1 %. Dat wil zeggen dat je maximum 1 ml etherische olie mengt in 100 ml basisolie.
We rekenen meestal 20 druppels in 1 ml. Dit is niet exact omdat elke olie een ander soortelijk gewicht heeft. Maar het is een redelijk goede richtlijn.

Hou ook bij verstuiven rekening met de dosering. Meer is niet beter. Een subtiele ‘achtergrond’geur is heel fijn. Net zoals muziek. Het mag er zijn maar moet niet te hard opvallen. Dan heeft het qua ontspanning het meeste effect.

Stap 5 Volg een basiscursus aromatherapie.

Als je meer wil weten over de wondere wereld van etherische olie en aanverwanten kan ik je alleen maar aanraden om een cursus te volgen. Deze is een aanrader.

Tot slot wil ik nog meegeven dat het van groot belang is om met de ouders een intakegesprek te doen voordat je de olie samenstelt voor jonge kinderen. Zijn er allergieën, is het kind hooggevoelig, … er zijn zaken die nuttig zijn om op voorhand te weten. Net zoals bij volwassenen is het intakegesprek iets dat niet overgeslagen zou mogen worden.

Veel succes met het samenstellen van de olie.
Deel gerust jouw recepten onder deze post, als je wil geef ik je met plezier feedback.

Handtekening

Interview zorgmasseur Ellen

ProfielEllen

Naam: Ellen Coeck
Woonplaats: Kontich
Leeftijd: 36 jaar
Gezinssituatie: Samenwonend, 1 dochter van 8 jaar, tweede kindje op komst (april 2019)
Werk: Sinds augustus 2017 combineer ik twee jobs. Ik werk deeltijds bij de Universiteit Antwerpen (Faculteit Letteren en Wijsbegeerte) als administratief bediende op de onderwijsadministratie. Daarnaast werk ik als gezondheidstherapeut en causale voetreflexologe op zelfstandige basis (in bijberoep). De naam van mijn zaak is “Ellement”.

 

 

Over jouw leven als zorgmasseur:

In 2004 ben ik als vertaler afgestudeerd, maar de passie om via mijn handen mensen verder te helpen bleef aanwezig. Daarom besloot ik enkele jaren geleden om te starten met de vierjarige opleidingen Gezondheidstherapeut en Causale voetreflexologie, en de opleiding Massage bij kanker. In 2016 ben ik afgestudeerd en vanaf augustus 2017 ben ik als zelfstandige in bijberoep aan de slag gegaan om mensen een therapeutische behandeling op maat te kunnen geven. Het uitgangspunt hierbij is dat elke persoon in zijn totaliteit wordt benaderd, want gezond zijn is streven naar evenwicht, fysiek en emotioneel. Binnen mijn praktijk ligt de nadruk op massagetherapieën (dieptemassage, zorgmassage) en voetreflexologie waarbij ik indien nodig andere therapieën ter ondersteuning inzet, zoals etherische oliën, Bachbloesems, fytotherapie, kruiden en voeding.

Ik wil iedereen een stukje verder helpen op zijn/haar weg, met een heerlijke massage die bij hen past. Dat is uiteindelijk de reden waarom ik heb besloten om ook de opleiding ‘Massage bij kanker’ te volgen omdat ik vind dat iedereen die kans op ontspanning verdient, ook mensen met een langdurige ziekte.

Waarom doe je wat je doet?

Als tiener heb ik zwaar uitgebroken klierkoorts gehad en ben ik vervolgens in een vicieuze cirkel beland waarin slapen en spierpijnen centraal stonden. Uiteindelijk kreeg ik van artsen het stempeltje ‘chronisch vermoeidheidssyndroom’ omdat niemand echt goed wist wat er met mij aan de hand was. Gedurende vele jaren heb ik verschillende therapieën uitgeprobeerd en ben ik uiteindelijk uit dat dal kunnen geraken. Als twintiger ben ik vol goede moed beginnen te werken en ben ik toch opnieuw over mijn grenzen gegaan waardoor ik op het randje van een burn-out stond. Dat was een keerpunt in mijn leven om op zoek te gaan naar mijn passie en talenten en met mijn dromen aan de slag te gaan en mensen met mijn handen verder te helpen. Eerst heb ik op mijn eigen tempo een opleiding Medische basiskennis gevolgd. Vervolgens ben ik gestart met de vierjarige opleidingen Gezondheidstherapeut en Causale voetreflexologie omdat ik een zo breed mogelijke basis wou hebben van waaruit ik mensen kan begeleiden en rust kan brengen.

 

Wanneer heb je de opleiding massage bij kanker gevolgd? Ben je daarna meteen gestart?

De opleiding ‘Massage bij kanker’ heb ik in het najaar van 2016 gevolgd, nadat ik als gezondheidstherapeut en causale voetreflexologe was afgestudeerd. De praktijkkennis die ik tijdens de opleiding opdeed, was een enorme verrijking.
Vanaf augustus 2017 ben ik als zelfstandige in bijberoep gestart. Ik heb ongeveer een jaar bewust mijn tijd genomen om op administratief en financieel vlak de nodige zaken uit te zoeken voordat ik als zelfstandige aan de slag ben gegaan. Ik vond het belangrijk om duidelijk in kaart te brengen wat mijn doelstellingen zijn en op welke manier ik deze wil realiseren. Daarnaast vond ik het ook belangrijk om na te denken over de prijsbepaling van de aangeboden therapieën, de opmaak van een website, het opstellen van een marketingplan, het zoeken van een geschikte locatie, enzovoort.

Maak je met bepaalde andere therapieën de combinatie met zorgmassages?
Zo ja, op welke manier?

Binnen mijn praktijk ligt de nadruk op massagetherapieën en voetreflexologie waarbij ik indien nodig andere therapieën ter ondersteuning inzet, zoals etherische oliën, Bachbloesems, fytotherapie, kruiden en voeding. Bij het opstellen van een therapieplan kijk ik naar de persoon in zijn geheel: wie ben je, hoe ervaar je de omgeving waarin je leeft, wat heb je nodig om meer innerlijke rust te bereiken.

PraktijkruimeteEllen

Hierdoor kan het zijn dat verschillende therapievormen met elkaar gecombineerd worden. Het uiteindelijke doel is om het zelfgenezend vermogen van het lichaam te stimuleren zodat iemand opnieuw gezondheid kan ervaren.

Via causale voetreflexologie wordt er geprobeerd om de beweging van organen te herstellen. Elk orgaan heeft namelijk een eigen beweging waardoor het zijn functie correct kan uitvoeren. Soms kan het gebeuren dat de beweging van een orgaan vermindert (bijv. door een operatie, toxines, ouderdom, emoties, bewegingsverlies van naburig gelegen organen, …) en het daardoor minder goed zijn functie kan vervullen. We gaan op zoek naar de oorzaak van bepaalde klachten en houden hierbij rekening met hormonen, zenuwstelsel en emoties.

Bij dieptemassage maak ik gebruik van een diepwerkende massagetechniek omdat er vaak spanningen zitten in de dieper gelegen spieren waardoor we op verschillende plaatsen in ons lichaam last hebben van pijn. Via dieptemassage worden deze spanningen en

blokkades in spieren losgemaakt. De bloedsomloop verbetert, het bindweefsel versoepelt en de afvalstoffen van de spieren kunnen weer goed worden afgevoerd. Het lichaam ontspant en de pijn vermindert of verdwijnt.

Naast deze diepwerkende massagevorm pas ik ook zorgmassages toe om via zachte aanrakingen rust te brengen waardoor stress verdwijnt en spanningen uit het lichaam kunnen wegvloeien. Hierdoor kan iemand tot diepe ontspanning komen op gevoelsniveau en kan het lichaam nieuwe, positieve energie ontvangen. Zorgmassage is ook uitermate geschikt voor mensen met chronisch vermoeidheidssyndroom, fibromyalgie, diabetes, en voor mensen die kanker hebben (gehad). Deze massage kan iemand nieuwe kracht geven in het herstelproces of bij het omgaan met de ziekte.

Uit welk boek of welke film haalde je inspiratie?

In 2010 moest ik voor mijn toenmalige job een uiteenzetting van Sir Ken Robinson bijwonen, onder andere over zijn boek “Het Element. Als passie en talent samenkomen”. Hij sprak met zoveel passie en overtuiging waardoor zijn woorden voor mij een echte inspiratiebron waren om te gaan nadenken over mijn eigen passies en talenten. Dat heeft me aangezet om in mijn verleden te duiken en na te gaan waar ik als kind echt vreugde uit haalde en waar ik heel graag mee bezig was. Op die manier kwam ik uit bij enkele prachtige herinneringen waarin ik vol plezier en boordevol zelfvertrouwen de voeten van mijn grootmoeders masseerde. Hun rustgevende blik en de ontspanning die zij en ik voelden zijn me duidelijk bijgebleven. Bij die herinneringen vielen de puzzelstukjes voor mij in elkaar en wist ik dat ik iets met mijn handen moest gaan doen en dat iets werd… massage en voetreflexologie. De naam van mijn praktijk is dan ook niet voor niets “Ellement”, waarin ik een combinatie heb gemaakt van mijn naam “Ellen” en het boek “Het Element”.

Favoriete quote van Ellen

“Leven is bewegen en loslaten. Loslaten vergt minder kracht dan vasthouden. En toch is het moeilijker.” – Dieter Dorn

Wat zou je nog graag leren?

De opleidingen die momenteel nog op mijn verlanglijstje staan, zijn:
– Zwangerschapsmassage
– Babymassage
– Causale voetreflexologie bij baby’s

 

Wat is jouw missie?

Ik wil graag een praktijk uitbouwen waar mensen de nodige rust en ondersteuning kunnen vinden. Het zou prachtig zijn als mensen uiteindelijk aan elkaar de boodschap zouden uitdragen dat ze hun lichaam ook preventief de nodige aandacht kunnen schenken en niet pas aan zichzelf gaan denken wanneer ze ongemak of pijn ervaren. Via een zorgmassage op regelmatige basis krijgt het lichaam de nodige positieve aandacht en kan je zowel fysiek als mentaal tot ontspanning komen. Mensen worden zich op die manier ook meer bewust van hun lichaam en hun eigen grenzen. Zorgmassages in de kijker zetten is dus een belangrijke missie.

 

Zou je het beroep “zorgmasseur” aanraden aan anderen?

Als je gebeten bent door de massagemicrobe en als je graag een moment van rust en ontspanning brengt bij mensen met een langdurige ziekte, dan is het beroep van zorgmasseur misschien wel iets voor jou. Je moet voor jezelf wel een manier vinden om om te gaan met de pakkende verhalen van klanten en deze te leren loslaten. Ik vind het in elk geval elke keer opnieuw een prachtige ervaring om voor mijn klanten even de wereld stil te zetten en hen naar een moment van rust en stilte te kunnen brengen.
Het is belangrijk dat het geven van een zorgmassage niet enkel energie vraagt, maar dat je er zelf ook energie van krijgt. Elk verhaal is uniek en pakkend, maar mag niet onder je huid kruipen. Zoek kracht in iemands dankbaarheid, woorden of glimlach en geniet zelf ook van de ontspanning die het geven van een zorgmassage kan brengen.

Dank je wel Ellen voor je openhartigheid.

Je kan Ellen contacteren via haar website  

Ellen is lid van Netwerk zorgmasseurs Vlaanderen en Brussel

 

Interview zorgmasseur Roeland

Zorgmasseurs zijn mensen met het hart op de juiste plaats. Met veel zorg en aandacht laten ze mensen genieten van een heerlijke massage. Reden genoeg om deze fantastische masseurs eens in de kijker te zetten. Vandaag kan je het verhaal van Roeland lezen.

 

BaeckelandNaam: Baekelandt Roeland
Woonplaats: Roeselare
Leeftijd:49
Gezinssituatie: gehuwd – 2 kinderen
Werk: psychiatrisch verpleegkundige in een WZC
Bijberoep: Zorgmasseur bij De Landing

 

 

 

Waarom doe je wat je doet?

Ik had zin om een specifieke specialisatie te volgen na mijn basisopleiding beroepsbekwaamheid masseur(2017); heb voeling met zieke mensen via mijn werk als verpleegkundige/animator bij psychogeriatrische bewoners WZC Ter Berken. Heb ook al veel te maken gehad met kanker via werk en privé.
Massage bij mensen met kanker sprak mij in die zin wel aan, wetende dat kanker in sé eigenlijk een tegenindicatie is om te masseren. Dat boeide mij.
Ik geef ook Full Body Holistische relaxatiemassages met olie.

Wanneer heb je de opleiding Massage bij kanker gevolgd?

Najaar 2017

Ben je daarna direct gestart als zelfstandig masseur?

In maart/april 2018 begonnen

Wie heeft je geïnspireerd en op welke manier?

Ik haalde vooral inspiratie bij mij eerste docentmassage Hilde Quintens, die mij op pad geholpen heeft om te geloven in mij zelf en in ontmoeting te gaan met mezelf.
Ik haal ook inspiratie gewoon uit mensen die onbaatzuchtig en onvoorwaardelijk liefdevol in het leven staan.

Favoriete quote van Roeland

One day you’ll wake up
And there won’t be any more
Time to do the things
You’ve always wanted.
DO IT NOW.

-Paulo Coelho-

Doe je ook vrijwilligerswerk als zorgmasseur?

Ik heb 1 maal een dag gaan masseren bij zorgbehoevende mensen die op vakantie waren.
Ook verleden jaar een massagedag georganiseerd in het kader van de Warmste Week voor het goede doel(Think Pink) Dit jaar organiseer ik dit terug en hoop dubbel zoveel masseurs te bereiken!

Wat zou je nog graag leren?Delphi en Roeland

Mij nog verder bekwamen als masseur door vervolgcursussen te volgen
Ik volg binnenkort een initiatie sportmassage( heb ook een sportief verleden achter mij)
Leren is voor mij ook een kwestie van het veel te doen! Al doende leert men…

Ik zie mijzelf als ondernemer die in bijberoep masseert. Het full time masseren zie ik mij momenteel niet direct doen.
Ik zou blij zijn als ik een behoorlijk aantal klanten heb die regelmatig terugkeren.
Mijn missie is om elke klant te benaderen als een individu met zijn specifieke zorgen en behoeften en mij ook daar op af te stemmen. Tijd maken(begrensd) voor de klant op een zorgzame manier. De klant moet voelen dat hij welkom is en hij tot rust kan komen in mijn praktijk.
Ik hou het meest van contact maken met de klant, te zorgen en nabijheid te geven. Masseren is voor mij één van de middelen om dit te bereiken.

In welk opzicht verschilt zorgmassage met gewone massage?

Zorgmasseur is een specifieke opleiding die verschilt met een basisopleiding masseur wegens specifieke aandachtspunten die je moet weten om een klant met kanker/zorgdrager te masseren. In die zin is het toch wel aan te raden dat je die kennis onder de knie hebt. Wat mag ik wel en wat mag ik niet doen? Enz..
De zachte aanraking en de specifieke technieken verschillen ook wel van een basiscursus massage.

Wat geef je nog mee aan startende zorgmasseurs?

Doe het in de eerste plaats uit liefde en zorgzaamheid. Dan kom je al ver!

Dank je wel Roeland voor je openhartigheid.

Je kan Roeland volgen via zijn Facebookpagina

Roeland is lid van Netwerk zorgmasseurs Vlaanderen en Brussel

De Landing

Warme handen

Sofie Lobijn

Sofie Lobijn Gespecialiseerd voetverzorgster – Zorgmasseur in wording.

Last van koude handen?

Niet iedereen heeft het geluk om altijd warme handen te hebben. Voor Sofie bijvoorbeeld zijn koude handen echt een heel vervelend probleem. Sofie heeft doorbloedingsproblemen, hierdoor voelen haar handen (bijna) altijd koud aan. Ook tijdens de warme zomermaanden.

Als gespecialiseerd voetverzorgster en zorgmasseur is het voor haar belangrijk dat ze haar handen toch kan opwarmen voordat ze aan een behandeling begint. Momenteel volgt Sofie de opleiding Massage bij kanker en laatst vroeg ze mij of ik geen tips of trucjes had voor haar.

Geïnspireerd door haar vraag besloot ik om een blog te schrijven over dit probleem.
Ik geloof dat veel massagetherapeuten, schoonheidsspecialistes en zorgverleners deze tips kunnen toepassen.

“Als je mensen wil laten genieten van een massage is het wel zo aangenaam dat je warme handen hebt.”

Bij de meeste massages valt het opwarmen van de handen wel mee. Bij een Zweedse massage, sportmassage of een ander type waarbij je snelle bewegingen maakt en best wat druk geeft is er geen probleem. Dan warmen je handen sowieso al op door de wrijving.

Bij zorgmassages is het niet zo eenvoudig. De bewegingen zijn langzaam en de druk is een heel stuk lager.

Klanten vinden koude handen niet fijn

koude handen

 

 

Dat weten we allemaal. Daarom deze tips. Heb jij zelf al goede resultaten behaald met één van de zaken hieronder of heb je nog andere ideeën? Schrijf dan zeker een reactie op deze blog.

 

 

Vooraf opwarmen

Je kan je handen opwarmen voordat de massage start:

 • Handenyoga:
  • Wapper met de handen
  • Buig en strek elke vinger
  • Wrijf de handpalmen stevig tegen elkaar
  • Wrijf over de bovenkant van de handen
  • Tokkel met je vingers op tafel
  • Klap in je handen
 • Je handen lang genoeg onder warm water houden
 • Je handen op de verwarming leggen
 • Er bestaan speciale handenwarmers. Dit zijn zakjes waar een gelachtige substantie inzit. Er zit ook een metalen plaatje in. Door dit plaatje te klikken stijft de substantie op en wordt de vloeistof warm. Je kan dit even vasthouden om zo je handen te warmen. Sofie heeft dit geprobeerd, voor haar is het niet echt een goede oplossing.
 • Er bestaat ook verwarmende handcrème. Dit heb ik zelf nog niet uitgeprobeerd. Als jij hier ervaring mee hebt, laat het dan zeker weten.

Je handen warm houden tijdens de massage

 • Warm op voorhand basalt – of lavastenen op (minimum 60°C) en leg ze op een plaats waar je ze regelmatig even kan vasthouden.
 • Leg een elektrische deken op je massagetafel. Fijn voor je klanten en je kan je handen erover wrijven. Bijvoorbeeld wanneer je een been terug toedekt of wanneer je klant zich omdraait.
 • Zet een kom met warm water in de buurt (zorg dat het water warm blijft, door een systeem met een theelichtje of iets dat au bain-marie het water warm houdt) Je kan je handen daar af en toe insteken. Wel zorgen dat je een (warme) handdoek hebt liggen om je handen af te drogen.

Op langere termijn kan ook voeding een verwarmend effect hebben

 • Gebruik regelmatig gember en kurkuma in stoofpotjes, wok schotels enzoverder.
 • Warm eten zal ervoor zorgen dat je gemakkelijker je temperatuur kan houden. Beter gekookte dan rauwe wortelen bijvoorbeeld.
 • Pittige specerijen zoals zwarte peper zijn ook zeer verwarmend.
 • Pittig en kruidig eten kan ook helpen. Bijvoorbeeld pickles, pittige currysaus, enzoverder
 • Drink voldoende water. Best plat water, op kamertemperatuur

Extra

Deze extra’s zorgen ervoor dat je cliënt het zelf al lekker warm heeft:

 • Omgevingstemperatuur minimum 23°C
 • Op koude dagen een elektrisch dekentje aanzetten
 • Je handdoeken voorverwarmen is geen overbodige luxe
 • Verwarm de massageolie

LET OP: De meeste van deze tips en trucs zijn ondersteunende hulpmiddelen. Het zijn geen wondermiddelen. Het is ook zo dat wat bij de ene werkt niet per se bij de andere werkt.
Vaak geeft een combinatie van verschillende zaken het beste resultaat.
Deze tips zijn geenszins een vervanging voor medische behandelingen. Heb je last van doorbloedingsproblemen, de ziekte van Raynaud, perniones of andere aandoeningen dan is een bezoek aan een arts raadzaam.

Hopelijk helpen deze tips jou.
Veel succes en hou me op de hoogte over jouw ervaringen.

Handtekening

Hoe laat jij je klanten zien dat je een echte professional bent?

KennisHet wordt eenvoudiger om een eigen zaak te starten. Sinds 1 januari 2018 is de vestigingswet afgeschaft. Met andere woorden, je hebt geen diploma meer nodig om te starten als masseur of schoonheidsspecialiste. Maar is dat eigenlijk wel zo positief voor onze sector?

Wat is het gevolg dat iedereen zomaar een massage- of schoonheidssalon kan openen? Stel je voor dat je terecht komt bij iemand die nog nooit eerder gemasseerd heeft. Of iemand die denkt: “ik kan wel goed maquilleren, dat kan ik wel doen als bijberoep”. Ik zou me er niet zo op mijn gemak voelen. Misschien zal het zo’n vaart niet lopen. Maar toch denk ik dat we onszelf als professionele massagetherapeuten/schoonheidsspecialisten mogen onderscheiden van de charlatans. Het is goed om aan je cliënten te tonen dat jij het serieus aanpakt. Je hebt niet voor niets geïnvesteerd in een degelijke opleiding en bijscholingen. Je kiest ook voor de beste producten, die zeker niet de goedkoopste zijn. Je doet dit omdat je alleen het beste wil voor je klanten.

 

Jammer als er dan iemand in de buurt start die geen opleiding gevolgd heeft, die goedkope producten gebruikt en daardoor goedkopere prijzen zet.

Voor een klant is het niet eenvoudig om te weten waar dat prijsverschil vandaan komt. Wanneer er iets misgaat zullen ze nadien wel terug bij jou komen. Maar voorkomen is beter dan genezen. Je kan klanten op een zachte manier duidelijk maken dat ze bij jou aan het goede adres zijn.

Hieronder enkele tips voor jou.

 1. Diploma’s aan de muur
  Komt dat niet opschepperig over? Vroeger dacht ik dat. Nu denk ik er heel anders over.
  Als je cliënten je diploma’s en certificaten zien weten ze meteen dat ze bij jou in goede handen zijn.
 1. Bijscholingen
  Volg regelmatig een bijscholing en zorg ervoor dat je klanten dit weten. Vertel erover wanneer ze bij jou zijn voor een behandeling, plaats een bericht via social media, stuur een nieuwsbrief met extra informatie over je nieuwe vaardigheden. Er zijn talloze mogelijkheden. Je blijft op deze manier ook onder de aandacht zodat ze sneller aan jou denken wanneer ze een massage/behandeling willen boeken.
 1. Netwerk
  Spreek af met collega’s die dezelfde professionele mindset hebben als jij. We zitten in dezelfde branche, dat wil niet zeggen dat we allemaal hetzelfde doen. Als je regelmatig netwerkt (type open coffee bijvoorbeeld) kan je horen wie er in jouw buurt actief is en wat ze doen. Bekijk wie een meerwaarde zou kunnen zijn als je ermee samenwerkt. Bijvoorbeeld: een massagetherapeut en gespecialiseerd voetverzorger kunnen doorverwijzen naar elkaar. Zo zijn er echt heel veel mogelijkheden om een leuk netwerk op te bouwen. Gekwalificeerde mensen in je dorp/stad kunnen naar elkaar doorverwijzen. Dit komt zeer professioneel over bij klanten.
 1. Sluit aan bij een beroepsvereniging
  Om aan te kunnen sluiten bij een beroepsvereniging heb je nog steeds een diploma nodig. Gelukkig maar. Hier kan je dus ook jezelf onderscheiden. Aansluiten kan onder andere bij Netwerk zorgmasseurs Vlaanderen en Brussel, BMF (Belgische massagefederatie) en BeVo (Beroepsvereniging van reflexologisten België)
 2. Heb je nog geen opleiding gevolgd?
  Kijk snel op deze pagina voor alle informatie over de basis massageopleiding

 

Waar kan je gemasseerd worden?

Ziekenhuis

Gelukkig hoor ik mensen vaker en vaker zeggen dat ze tijdens hun verblijf in het ziekenhuis konden genieten van een massage. Maar als je daarna nog een massage wil? Wat dan?

Gelukkig zijn er verschillende mogelijkheden. Je leest er alles over in dit artikel.

Als je geconfronteerd wordt met kanker ervaar je allerlei emoties. Niet alleen psychisch maar ook lichamelijk onderga je heel wat. Het kan wel eens voelen alsof je een rit maakt in een rollercoaster.

Een massage kan dan eens een rustpunt zijn. Je ervaart zachte aanrakingen die je een vertrouwt gevoel geven. Aanrakingen tijdens de ziekte zijn meestal klinisch. Je ondergaat het ene onderzoek na het andere en tijdens de behandelingen is het niet veel beter.
De aanrakingen tijdens een massage zijn zacht, langzaam en speciaal afgestemd op jouw noden van het moment.

Er is goed nieuws!

Het goede nieuws is dat er tegenwoordig al veel klinieken zijn waar massage aangeboden wordt.
Jammer genoeg is er nog niet genoeg informatie beschikbaar waar je terecht kan na ontslag uit het ziekenhuis.
Er zijn verschillende mogelijkheden.

Massage bij jouw thuis

Er zijn massagetherapeuten die aan huis komen. Dat is fijn voor jou als je nog niet zo heel goed uit de voeten kan.
Je wordt gemasseerd in je eigen omgeving. Dat kan heel veel deugd doen.
Vraag wel op voorhand aan de masseur of die gespecialiseerd is in ‘massage bij kanker’.

Bij de masseur

Veel gespecialiseerde masseurs hebben een eigen praktijk of werken in een groepspraktijk.
Vaak zeggen cliënten dat dit wel heel fijn is omdat ze er dan eens even helemaal tussenuit zijn.
Een massageruimte is warm, gezellig en voelt zoveel beter aan dan een ziekenhuiskamer of behandelkamer.

Bij een inloophuis

Er zijn een aantal initiatieven type ‘inloophuis’ voor mensen die kanker (gehad) hebben. Hier worden soms ook massages aangeboden.
Het fijne hier is dat de ruimtes meestal ook heel gezellig en warm ingericht zijn. Dit zorgt voor extra ontspanning tijdens de massage.

Waar kan jij terecht?

Momenteel wordt er nog hard gewerkt aan een extra pagina op deze website.
Daar komen alle gespecialiseerde masseurs op te staan per provincie. Deze pagina zal vanaf half september beschikbaar zijn.

Hou deze website dus zeker in het oog om op de hoogte te blijven.

 

Welk effect heeft massage op mensen met kanker?

Veelgestelde vragen

Wanneer een massage goed uitgevoerd wordt dan zijn er veel positieve reacties. In deze blogpost wil ik het echter niet alleen hebben over wat er allemaal goed gaat. Het kan, jammer genoeg,  ook wel eens mis gaan. Alles heeft te maken met de opleiding van de masseur. Wanneer een cliënt bij jou komt en je hebt zelf geen bijscholing gevolgd over dit thema, dan kan ik je alleen maar adviseren om deze cliënt door te verwijzen. Als je als zorgprofessional werkt en een patiënt vraagt voor een massage informeer dan of iemand op de afdeling deze specialisatie heeft of zoek een gekwalificeerde massagetherapeut.

Positieve effecten van massage voor mensen met kanker

Tijdens de opleiding leer je allerlei zaken over de ziekte, over de mogelijke behandelingen en ook over de bijwerkingen van deze behandelingen. Dit zorgt ervoor dat je ten allen tijde een goede keuze kan maken over welke massage je gaat geven, hoe lang die mag duren enzoverder. Veel klanten kunnen dan een aantal positieve effecten ervaren.
Enkele voorbeelden:

 • vermindering van pijn
 • vermindering van angsten
 • minder eenzaam
 • meer zelfvertrouwen
 • beter slapen
 • minder stress en spanning

Let op: massage bij kanker is GEEN behandeling. Het is een manier om te ontspannen. Even de gedachten kunnen verzetten en aan iets anders denken.  Ook al is massage geen behandeling, artsen zijn het erover eens dat ontspanning een positieve uitwerking heeft op het genezingsproces. Als ondersteuning tijdens een behandeling is massage zeker aan te raden.

Het kan ook mis gaan

Jammer genoeg is niet iedereen ervan overtuigd dat een goede opleiding nodig is. Er zijn nog steeds mensen die menen dat ze met hun basisopleiding ook zieke mensen kunnen masseren.
Ben je klant, informeer dan steeds of je bij een gekwalificeerd massagetherapeut bent.
Als dit niet zo is, dan ga je beter op zoek naar iemand anders. Ben je massagetherapeut/zorgprofessional en je hebt deze kwalificatie nog niet behaald dan is het wel zo veilig om je cliënten door te sturen naar een collega. Een vraag die ik regelmatig krijg is: “Ik zorg toch voor ontspanning, wat zou er mis kunnen gaan?”

Enkele voorbeelden:

 • er kan lymfe-oedeem optreden
 • je kan misselijkheid veroorzaken
 • er kunnen blauwe plekken verschijnen
 • medische hulpmiddelen kunnen belemmerd worden in hun werking
 • Oververmoeidheid
 • flauwvallen

Let op: het is niet mijn bedoeling om je bang te maken. Ik wil je er alleen attent op maken dat het echt wel nodig is om goed geïnformeerd te zijn voordat je mensen met kanker gaat masseren.

Heb je vragen of wil je zelf iets vertellen schrijf dan een reactie onder dit artikel.

 

3 mythes ontkracht over massage bij kanker

 

Er wordt nogal wat gesproken over massage bij kanker. Gelukkig is het meestal positief.
Maar soms komen er ook zaken naar boven die helemaal niet waar zijn.

Bijvoorbeeld dat kankerpatiënten alleen maar in een ziekenhuis een massage kunnen krijgen. Of dat je uitzaaiingen kan veroorzaken door massage.

In deze blog geef ik je uitleg over 3 mythes die de ronde doen over massage bij kanker.
Ben je iemand die liever een video ziet en hoort, dan kan je hier het filmpje bekijken.

Mythe 1 – Je kan uitzaaiingen veroorzaken door massage

Waar komt deze uitspraak vandaan?
Deze stelling komt vooral uit onwetendheid. Tot een aantal jaar geleden was men niet zeker wat er allemaal oorzaken van uitzaaiingen kunnen zijn. Tegenwoordig heeft men daar een veel beter zicht op. Of alle geheimen al ontrafeld zijn is een groot vraagteken. Gelukkig staat de wetenschap niet stil en komt er steeds meer en meer zekerheid over wat wel en wat niet kan.
Ondertussen weet men dat het lymfestelsel één van de mogelijke pistes is dat kanker verspreid word. Omdat we met een gewone massage de lymfestroom extra stimuleren is het geloof ontstaan dat massage uitzaaiingen kan veroorzaken.

Waarom is dit niet waar?
Tijdens gewone dagdagelijkse beweging wordt de lymfedoorstroming gestimuleerd. Hetzelfde wanneer iemand zich inwrijft met bijvoorbeeld bodymilk. Er wordt aan mensen met kanker niet aangeraden om te stoppen met bewegen. Integendeel.
Tijdens de opleiding ‘Massage bij kanker’ leer je de juiste druklevels hanteren. Zo ga je de lymfedoorstroming nooit teveel stimuleren.

Let op: Er zijn types van kanker waar je met extra voorzichtigheid te werk moet gaan. Lees dus zeker nog verder.

Mythe 2 – Je kan intuïtief mensen met kanker masseren

Waar komt deze uitspraak vandaan?
Deze stelling komt vooral van mensen die zeggen dat je altijd alle kennis in je hebt en dat je dus niets verkeerd kan doen.
Als je maar vertrouwt op je intuïtie. Heel jammer dit soort van uitspraken want er kan best veel fout gaan. En dat wil je absoluut vermijden.

Waarom is dit niet waar?
Begrijp me niet verkeerd, het is niet de bedoeling om je intuïtie volledig uit te sluiten. Maar om er voor de volle 100 % op te vertrouwen zonder dat je enige kennis hebt over kanker of over bijwerkingen van de behandelingen, dat is weer iets anders.
Wanneer er iets fout gaat tijdens een massage heeft dat meestal te maken met onwetendheid van de masseur. Geen kennis over het lymfestelsel kan blijvende schade veroorzaken. Geen kennis over medische hulpmiddelen kan allerlei infecties veroorzaken. Dit zijn maar enkele voorbeeldjes. Je kan  een zorgmassage niet enkele doen met je intuïtie. Een degelijke kennis over het onderwerp is zeker nodig.
Je intuïtie over dit thema wordt versterkt door de juiste achtergrond te kennen en veel te oefenen.

Mythe 3 – Je kan kankerpatiënten alleen in een ziekenhuis masseren.

Waar komt deze uitspraak vandaan?
Deze uitspraak komt vooral van mensen die het liefst willen dat massage voor kankerpatiënten gratis is.
Ik kan me voorstellen dat niet iedereen een groot budget heeft. Massage wordt ook nog vaak gezien als luxe. Terwijl het dat eigenlijk niet is.

Waarom is dit niet waar?
Een persoon die kanker heeft kan en mag op verschillende plaatsen gemasseerd worden. Als zelfstandig masseur kan je in je eigen praktijk masseren, in een groepspraktijk, bij mensen thuis.
Als zorgprofessional zal je meestal masseren in de zorginstelling waar je werkt.
Het is natuurlijk zeer belangrijk om ten allen tijde de hygiënemaatregelen te respecteren. Dat is voor gezonde mensen al belangrijk maar voor mensen die ziek zijn nog veel meer.

 

Alle informatie over de opleiding massage bij kanker kan je hier lezen.

Heb je nog geen ervaring met massage dan is dit nuttig voor jou.

Huidverzorging

Vorige zaterdag mocht ik aanwezig zijn op een informatieve dag voor mensen met sclerodermie.
Sclero wat? Als je meer informatie wil over deze systeemziekte kan je dit artikel lezen.
Ik volgde een workshop over huidverzorging.

Slerodermie heeft veel invloed op de huid. Het is dan ook zeer belangrijk om te weten wat de mogelijkheden zijn tijdens een massage.
Ik heb heel veel geleerd die dag. De zorgmassage kan nu nog verder geoptimaliseerd worden.
Het is niet de bedoeling van dit artikel om alle theoretische achtergrond uit de doeken te doen. Ik wil graag de praktische tips delen.

Er werd heel veel informatie gegeven door een dermatoloog. Ze begon al met de volgende mededeling: “Deze tips zijn voor iedereen, niet alleen voor wie een systeemziekte heeft”.

Vandaar dat ik deze tips ook met jullie wil delen.

 • Was jezelf niet elke dag met zeep.
 • Was je haren niet elke dag.
 • Smeer jezelf regelmatig in met bodymilk/hydraterende crème.

We weten het natuurlijk wel, elke dag jezelf inzepen zorgt voor een uitgedroogde huid. Maar we willen proper zijn dus doen we het toch.
Een alternatief is jezelf  wassen met alleen water of gebruik maken van een douche olie in plaats van zeep.
Hetzelfde voor onze haren. We wassen het vaak, veel te vaak. Volgens de dermatoloog is het voldoende om je haar 3 X per week te wassen. Maak zeker geen gebruik van anti – roos shampoos. Ze leggen alleen maar een laagje over je hoofdhuid. Zo lijkt het alsof je schilfers verdwijnen. Maar eigenlijk zitten ze alleen maar verstopt. Zodra je andere shampoo gebruikt en het laagje weggewassen is komen de schilfers weer los en begin je van voor af aan.  Het is beter om je haren niet te vaak te wassen. In het begin is dit moeilijk want je haren zijn snel vet en misschien heb je last van roos. Maar hou het enkele weken vol, dan zal je merken dat zowel je hoofdhuid als je haar er weer veel gezonder gaan uitzien.

Bij de laatste tip werd extra advies gegeven. Het is belangrijk dat je de bodymilk of hydraterende crème echt inmasseert.
Dat hoor ik graag natuurlijk 🙂 Gebruik voldoende crème en neem je tijd om het in te wrijven. Op deze manier stimuleer je de huid om de werkzame stoffen uit het product op te nemen. 
Breng je snel een beetje crème aan dan wordt er veel minder opgenomen van de werkzame stoffen.

Bijkomend voordeel: Op deze manier neem je de tijd om jezelf eens te masseren. Armen, benen, buik, gelaat, .. het hele lichaam mag ingesmeerd worden. Met extra aandacht voor plaatsen waar de huid heel droog is (ellebogen, hielen, schenen, ...)

Wil je meer informatie over sclerodermie, dan kan je terecht bij slero’ken vzw
Wil je meer informatie over (zorg)massage, dan kan je terecht bij Massage Voor Iedereen

Deel jouw tips voor goede huidverzorging onder dit artikel.

 

Cadeaubon zorgmassage

De eindejaarsperiode is in zicht. Tijd om aan cadeautjes te denken. Krijg je al stress bij het idee alleen? Heb je geen idee wat je kan kopen? Dan is een cadeaubon voor een massage een prima idee. Je geeft aan de ontvanger een mooi rustmoment. Ontspanning, even wegdromen, de alledaagse zorgen even vergeten. Bij Massage Voor Iedereen is er een speciale zorgmassage cadeaubon.

Tijdens de decembermaand kan je een zorgmassage cadeau geven aan iemand die (tijdelijk) speciale zorg nodig heeft. Deze massage is zeer zacht en kent geen contra indicaties. De bon is 1 jaar geldig.

De verschillende mogelijkheden:
Cadeaubon zorgmassage

 • zorgmassage ‘herbalancering’
 • Zorgmassage  ‘vitaliteit’
 • Zorgmassage ‘luxe’

 

 

Elk arrangement is geschikt voor:
 • Mensen die kanker (gehad) hebben
 • Mensen met CVS
 • Mensen met fibromyalgie
 • Mensen met diabetes
 • (hoog)bejaarden

Zorgmassage ‘herbalancering’

Genieten van een zorgmassage op maat van de ontvanger (50 minuten). Nagenieten met een kopje thee.  Totale tijdsduur 75 minuten.

Prijs: € 40

Zorgmassage ‘vitaliteit’ 

Genieten van een voetbadje met geurig badzout, daarna een zorgmassage op maat van de ontvanger (60 minuten). Nagenieten met een kopje thee. Totale tijdsduur 90 minuten.

Prijs: € 70

Zorgmassage ‘luxe’

Genieten van een voetbad met rozengeur, daarna een zorgmassage op maat van de ontvanger (75 minuten) De massageolie wordt verrijkt met echte rozenolie. Nagenieten met een kopje thee en gezonde versnaperingen. Totale tijdsduur 120 minuten.

Prijs: € 135

Bestellen kan via mail: nicole@massagevooriedereen.be

Cadeaubonnen worden zonder extra kosten verstuurd of je kan ze ophalen na afspraak.

Warme groet,

Nicole